ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИ!

По случай 146-годишнината от Освобождението на България
ученици от клуб ,,Млад журналист“ и Клуб ,,Любословие“
с ръководител Юлияна Геловска представиха свои авторски творби
на тема: ,,Моята България“

 

Само хората, които са преживели робството, страданието и несигурността могат напълно да разберат каква ценност е свободата. От дистанцията на времето ние, потомците на древните българи, можем само да се докоснем до великата мечта за свободата.

Какво точно е 3-ти март за нас? С две думи – национален празник. Но задтази скъпа дата за всеки българин се крият не само пет века на робство, но и великата саможертва на хиляди знайни и незнайни българи, дали живота си, за да се сбъдне мечтата на един изстрадал народ – българския. Ние винаги ще бъдем благодарни на тези смели наши предци.

Българският народ не е преставал да се бори през всичките тези 500 години. Много славни българи пожертваха живота си. Благодарение на тяхното нечувано геройство през Априлското въстание, се стига до освободителната война. Българският народ е запазил своята вяра, език, обичаи и култура през вековете на робството в името на своята голяма мечта – Освобождението.

Какво по-хубаво може да има от това мечтата на един народ да се сбъдне? Да, тази велика мечта се е сбъднала преди 146 години – на 3 март 1878 година. Днес, след толкова много години, живеем с други мечти и се надяваме един ден и те да се сбъднат.

Leave a Comment