УСПЕШНО ПРЕДСТАВЯНЕ В ЧЕТВЪРТИ НАЦИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ВРЕМЕНА И БУДИТЕЛИ” – Габрово, 2023 година

Учениците от клуб ,,Любословие“ и литературен клуб ,,Александър Вутимски“ активно се включиха в Четвърти национален ученически конкурс „Времена и будители”, посветен на:
145 години от Освобождението на България;
120 години от Илинденско-Преображенското въстание;
115 години от Независимостта на България;
110 години от Балканските войни.

Конкурсът е организиран от Национален музей на образованието в партньорство с Регионално управление на образованието – Габрово. Основните цели са свързани с насочване вниманието на учениците към историческата памет за просветни дейци, участвали в борбите за национално освобождение и независимост, като се стимулира интерес у младите хора да изследват личности и събития от българската история, които предизвикват национална гордост.. Темите дадоха прекрасна възможност за творческата изява на учениците.

Участниците в конкурса са ученици от V до XII клас от всички български училища в страната и чужбина. Конкурсът включва две категории:

  • Изработване на постер със снимки, документи и рисунки за ученици от V до VII клас. 
  • Създаване на мултимедийна презентация  за ученици от VIII до XII клас.
Учениците трябваше да съберат и включат информация за просветни дейци, свързани с борбите за национално освобождение и независимост.

Още през юни, 2023 година, Симона Григорова от 11. клас и учениците Иван-Александър Янкулов, Георги Божков, Николай Владимиров, Даниел Петров и Кристиян Величков от 10. клас започнаха активна подготовка за конкурса под ръководството на г-жа Юлияна Геловска – ръководител на групите по интереси. Бяха събрани изключително интересни материали, свързани с 145 години от Освобождението на България и 115 години от Независимостта на България. Участниците имаха възможност да изявят дигиталните си умения за създаване на презентация, както и да приложат творчески подход в разработките си.

В навечерието на 1 ноември – Ден на народните будители, нашите ученици бяха наградени с Грамоти, което е поредното признание за успешното им представяне.

Честито на всички участници!

 

Leave a Comment