Подари на душата си вяра

Добротворчеството е мисия и част от дейността на ПГ „Велизар Пеев“, изразяващо се в ентусиазма на младите хора да споделят себе си и да творят добри дела.

Тази година, няколко седмици преди Великденските празници, беше реализирано поредното дарение за новострояща се църква в кв. Илиянци в гр. София. За храма бяха изработени уникален иконостас, свещници, икони и кръстове. Дарението е част от инициативата на ПГ „Велизар Пеев“ „Подари на душата си вяра“, чрез която се даряват църковни изделия, свещници, икони, кръстове, пана, изработени в училището. Идеята възниква през 2010 година след цялостното обновяване на храм „Свети Георги Победоносец“ в с. Свидня, където всички огради и църковни елементи от ковано желязо са безвъзмездно направени в часовете по практика в учебните работилници на Професионалната гимназия в гр. Своге.

 

 

 

 

 

 

 

На 25 март 2011г. се поставя началото на „Подари на душата си вяра“ с изработените изделия за Черепишкия манастир, включително и внушителен 30 метров кръст.

 

Инициативата продължава с подарените 8 уникални кръста, арка, свещници и икони на манастира „Седемте престола”, а след това продължава с Рилския, Роженския и Клисурския манастир.

 

 

 

 

 

През годините са направени дарения за новопостроена църкава в кв. Младост в гр. София, за църквата „Св. Св. Петър и Павел“ в гр. Своге, за храмовете в с. Реброво, с. Владо Тричков и други населени места.

Инициативата се превърна в привилегия, чиято цел е да разпалва пламъка на вярата и надеждата, а ПГ „Велизар Пеев“ продължава да изгражда своите добротворци чрез възпитание на правилни ценности и пример за подражание.

Leave a Comment