Майсторски клас на ЦЕРН в ПГ „Велизар Пеев“

На 26 февруари Професионална гимназия „Велизар Пеев” – гр. Своге бе домакин на майсторски клас на ЦЕРН на тема „Колко са елементарни елементарните частици и как се мерят те на Големия адронен колайдер в ЦЕРН?”, насочен към ученици с интерес в областта на физиката.

Събитието стартира в 9:30 часа след официално откриване, на което присъстваха г-н Юлиян Леков, областен управител на Софийска област, г-жа Росица Иванова, началник на РУО София област, г-жа Нина Копринджийска, зам.-кмет на община Своге. Гост-лектор за община Своге беше доц. Румяна Хаджийска от Института за ядрена енергетика към БАН, която е и представител на Международната група за популяризиране на физиката на елементарните частици за България и координатори г-жа Марияна Кацарова, преподвател в ПГ „Велизар Пеев”, и г-жа Здравка Андреева, преподавател в СУ „Иван Вазов” гр. Своге.

Майсторският клас на ЦЕРН в България включва научни изследвания на младежи, на възраст от 15 до 19 години. Участвайки в събитието учениците от община Своге имаха възможност да преживеят как и какво изследват физиците на елементарните частици. В рамките на един ден те извършиха измервания по данни предоставени от учените в ЦЕРН.

След уводни лекции по теория на елементарните частици, описание на детектора на CMS и обяснения за методиката на изследванията, учениците направиха сами оценката на данните от експеримента CMS на големия адронен ускорител на частици LHC в CERN, Женева.

Есперименталната част от майсторския клас включи работа с реални данни от детектора. Учениците под ръководството на доц. Хаджийска и преподавателите: Марияна Кацарова и Здравка Андреева търсиха W и Z бозони, както и Хигс бозони, по-известни като Божиите частици.

В 17:00 часа беше проведена и видео конференция, в която се включиха и младежи от Германия, Италия, Хърватия и Унгария, както и учени от ЦЕРН. Резултатите на отделните работни групи бяха представени под формата на презентации и дискусия. В края на деня се проведе и викторина за участниците в майсторския клас. Всички ученици получиха сертификати за успешно представяне.

Събитието се организира от международната организация на физиците, изследващи елементарните частици International Particle Physics Outreach Group (IPPOG), София Тех Парк, Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН, Народната астрономическа обсерватория и планетариум “Николай Коперник”, Физическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“, Физико-технологичен факултет на Пловдивски университет “Паисий Хилендарски” и с подкрепата на проект OSOS (Отворени училища за отворено общество) по Европейска програма “Horizon 2020”.

Leave a Comment