ЗАСЛУЖЕНИ ОТЛИЧИЯ

В КОНКУРСА ЗА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ, 2023 година

 

На 06.06.2023 година по инициатива на г-н Емил Иванов – кмет на община Своге, бе организирано събитие, свързано с 80-годишнината от спасяването на българските евреи. Официални гости на събитието бяха г-жа Маргарита Попова – вицепрезидент на България /2012 – 2017 г./, проф. Рахамин Шекерджийски, представители на Полското посолство в България, гости от Норвегия, г-н Яков Джеръси – председател на Международната фондация ,,България 2002“, инж. Валентин Михайлов и г-жа Нина Копринджийска – зам.-кметове на общината.

Отличените ученици от ПГ ,,Велизар Пеев“ – Георги Божков /9. клас/ и Деница Иванова /10. клас / представиха своите есета на тема: ,,Спасението на българските евреи по време на Втората световна война“, като основен акцент беше поставен върху личността на цар Борис III и хуманните действия на българското общество. Получиха заслужени аплодисменти както от своите съученици, така и от гостите на събитието.

Г-жа Маргарита Попова поздрави участниците от ПГ,, Велизар Пеев“ и от СУ ,,Иван Вазов“, като подчерта, че уроците от миналото трябва да са повод за национална гордост.

Победителите от конкурса ще бъдат изпратени в Израел като български посланици на историята, която трябва да се помни и която трябва да бъде продължена.

 

Честито на победителите!

Leave a Comment