Състезание по български език и литература

„Написаното остава. Пиши правилно!“

„В начало бе Словото“ и ще бъде „во веки веков“. Паисий Хилендарски, който постави началото на Българското възраждане, отлично съзнава силата на словото.

„… знай своя род и език и се учи на своя език“. Този призив, скрит в една малка книжка, написана в далечната 1762 година, е отправен към жадните за знания българи. Благодарение на Паисиевите думи в „История славянобългарска“ народът ни успява да запази историческата и културната си идентичност в трудни времена. С особена гордост светогорският монах отделя в книгата си една глава „За славянските учители“. Делото на Кирил и Методий ни сплотява като народ, а 24 май е най-радостният ни празник, той е събитие в живота на българина – очаквано и желано, извор на национална гордост и самочувствие.

Професионална гимназия „Велизар Пеев“ отбеляза 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски – човека, който разпалва „най-първата искра в народната свяст“, и празника на българската писменост, просвета и култура с училищно състезание по български език. В него се включиха ученици от VIII, IX, X и XI клас.

Учениците заели първо място получават грамота и парична награда в размер на 50 лв.

Класиране:

VIII клас

 1. място Георги Божков – 8. а
 2. място Кристиян Величков – 8. а
 3. място Мария Китова – 8. в

 

IX клас

 1. място Марио Николов – 9. б
 2. място Патрисия Петрова – 9. б
 3. място Елена Коюва – 9. б

 

X клас

 1. място Светлозар Янакиев – 10. а
 2. място Александра Стоянова – 10. в
 3. място Лъчезара Генадиева – 10. б

 

XI клас

 1. място Йоана Иванова – 11. б
 2. място Мирела Пенчева – 11. б / Мила Гьонова – 11. б
 3. място Яна Кръстева – 11. в

Leave a Comment