„Пътят на прогнозата“ – посещение на Националния институт по метеорология и хидрология

На 15 юни, ученици от клуб по интереси „Космически свят“ с ръководител г-жа Марияна Кацарова, посетиха Националния институт по метеорология и хидрология по проект „Професията на метеоролога и хидролога“.

Представен им бе филм „Пътят на прогнозата“, след което се запознаха с професионалисти, които работят там и тяхната работа по изготвянето на ежедневната, краткосрочна и дългосрочна прогноза за времето, както и за предсказване на екстремни явления с предупредителни кодове. Дежурен метеоролог в момента беше Анастасия Стойчева, която нагледно показа как се нанасят данните от метеорологичните станции в България. Интересна е работата и на хидролозите, които наблюдават нивата на реките и прогнозират тяхното течение.

Изключително инересно беше посещението на метеорологичния парк и запознаването с апаратурата, която измерва силата и посоката на вятъра, влажност на почвата, замърсеност на въздуха, температура, ниво на валежи, влажност на почвите и др. Учениците присъстваха и на пускането на аерологичен балон със сонда за изследване. Това се случва в точно определен час, три пъти в денонощието.

Посещението не мина и без проверка на знанията. Учениците решаваха тест като всички получиха подаръци, а най-добрите – награди. Всички бяха изключително доволни и от почерпката, която беше организирана в края на посещението.

Leave a Comment