НЕЗАБРАВИМА ,,СРЕЩА” С БОТЕВ

               На 2- 3 юни 2012 г. учениците от клуб ,,Пътешественик”, клуб ,,Екодейности сред природата”, секция ,,Родознание” и секция ,,Млад журналист”  по програма ,,Успех” към Професионална гимназия ,,Велизар Пеев” / с ръководители Юлияна Илиева, Снежана Тошева и Юлияна Геловска/ осъществиха незабравимо пътуване, посветено на Ботевите празници. Участниците от клуб ,,Пътешественик” и секция ,,Млад журналист” реализираха своите представителни изяви по проекта.

            Маршрутът:  Своге – Враца – комплекс ,,Леденика” – Своге се превърна в атракция с невероятно приятни емоции. Съприкосновението с историята и природните феномени ни напомни, че понятието ,,патриотизъм” все още не е изгубило истинското си значение.

                Още с пристигането си във Враца всички се отправихме към величествения паметник на Христо Ботев, за да положим цветя в знак на преклонение пред подвига и саможертвата. Гледката пред и около паметника бе впечатляваща! Десетки венци бяха донесени от всички краища на признателна България – като в рамка обкичваха безсмъртните Ботеви стихове: /Тоз, който падне в бой за свобода,/  той не умира: него жалеят/ земя и небе, звяр и природа,/ и певци песни за него пеят…/ Точно в 12.00 часа всички сведохме глава и застинахме в едноминутно мълчание, за да почетем паметта на Ботев и всички знайни и незнайни български войни, отдали живота си в името на свободата. Тези кратки мигове остават жив спомен за цял живот! След двучасова разходка в града групата се отправи към комплекс ,, Леденика”, разположен на около 20 км от Враца. Вляво от нас остана Мемориалният комплекс ,,Ботев път”.

            Леденика – пещера на ценители! Тя не просто е красива. Тя е обаятелна! В това се убедихме всички, защото общуването с природата е богатство за духа. Към 15. 00 часа на 2 юни вече слизахме и се изкачвахме в лабиринта на най- известната пещера във Врачанския балкан. Всяка една от залите / Предверието, Голямата зала, зала Хладилника, Концертна зала, Седмото небе/ е уникална сама по себе си. Удивителни са сталактитите, сталагмитите и сталактоните, 50- сантиметровото езерце… Всички те са образувани преди милиони години.

            В непосредствена близост до пещерата се намира хижа ,,Леденика”, където отседнахме и проведохме една незабравима вечер, посветена на Ботев. Клуб ,,Пътешественик”/ който изготви табло за Ботев/ и секция ,,Родознание” се включиха във викторина, като участниците се разделиха на два отбора. На английски и български език бяха прочетени и рецитирани емблематични Ботеви стихове и творби. Някои от въпросите, свързани с българската история, ,,разгорещиха” участниците до такава степен, че викторината придоби състезателен характер. Беше забавно и полезно. Истински урок по патриотизъм! За най- добрите бяха предвидени награди.

            За доброто настроение на гостите комплекс ,,Леденика” предлага почасова и дневна езда с грижливо гледани и обучени коне. Някои ентусиасти веднага се възползваха от тази атракция, други предпочетоха разходка и спортни игри на открито, трети опитаха изкушенията на регионалната кухня.

             На 3 юни групата потегли отново към Своге, изпълнена с положителен заряд от видяното и преживяното! И разбира се – с бъдещи планове за нови съвместни действия.

 

Секция: ,, Млад журналист”

Галерия:

Враца

Leave a Comment