Национална програма „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на българската армия”

В периода 01.08 – 06.08.2022г. представителна група на ПГ „Велизар Пеев“ от клуб „Военна история“ посети НВУ „Васил Левски“в гр. Велико Търново за участие в Модул Б на Национална програма на Министерството на образованието и науката и на Министерството на отбраната. Програмата има за цел изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия и беше реализирана от НВУ „Васил Левски“. Обучението включваше теоретически и практически занятия по военна топография, строева, тактическа, лидерска и огнева подготовка, ядрена, химическа и биологична защита, оцеляване в природата, запознаване с правилата на Българската армия.

Учениците бяха облечени във военни камуфлажни униформи, получиха оръжие и заживяха в строгия ритъм на българската армия. Голямо вълнение и респект у тях предизвикваха сутрешното издигане и вечерното спускане на българското национално знаме под съпровода на националния химн.

Дните на обучението минаха неусетно, защото бяха изпълнени с целодневни уставни занятия и разнообразявани с развлекателни мероприятия като гледане на филм, посещение на хълма „Царевец“ и др. Раздялата с новите приятели – курсанти, сержанти и офицери от НВУ, беше трудна, но остава надеждата за нови срещи.

В лидерските състезателни игри участваха 7 отбора и учениците от ПГ„Велизар Пеев“ завоюваха първото място с впечатляващи времеви и интелектуални постижения.

В групата на ПГ„Велизар Пеев“ участваха:

Анастасия Милева – X „Б“ клас

Анжелика Георгиева – X „В“ клас

Деница Иванова – X „В“ клас

Моника Христова – X „В“ клас

Натали Игнатова – X „Б“ клас

Светлозар Янакиев – XI „А“ клас

Пламена Маринова – IX клас, гр. Велико Търново

Анатоли Йорданов – ръководител на групата

Специални благодарности отправяме към подполковник Стефан Маринов – началник на център „Професионално и продължаващо обучение“ в НВУ, за прекрасната организация на обучението и за неговото внимателно и достолепно отношение към учениците. Също така на командира на нашите ученици курсант-старши сержант Светослав Мечев, който превърна за броени дни ученическата група в сплотено ефективно и победоносно воинско отделение. С такива обаятелни и авторитетни командири Българската армия е жива.

 

А. Йорданов – ст. учител по история

Leave a Comment