ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА


Електрически превозни средства

/електромобили/

 

ПГ „Велизар Пеев“ е първата професионална гимназия, която реализира прием по специалността „Електрически превозни средства“. За четвърта поредна година гимназията обявява прием по тази специалност, която включва изучаване на автомобили с автономно електрическо захранване или хибридна технология.

Все повече автомобилни компании вече имат и изцяло електрически модели. Тенденциите показват, че производството и продажбата на електромобили стремглаво ще се повишава през следващото десетилетие с оглед на липсата на вредни емисии и доста по-малкия разход. Това е причина ПГ „Велизар Пеев“ да развива специалността „Електрически превозни средства”. Учениците ще изучават електроника, двигател на електромобила, а в 11 и 12 клас ще имат практически занимания. До момента гимназията разполага с два електрически автомобила, един електрически мотопед, два ховърборда, ел. тротинетка, ел. велосипед и собствена зарядна станция. Предстои изграждане на учебен сервиз.

През следващите години се очаква силно повишаване на световното търсене на екологично чисти и икономични автомобили. Тенденцията отразява опасенията във връзка с въздействията на традиционните автомобили върху замърсяването на околната среда, глобалното затопляне, признаците на изчерпване на петрола и зависимостта от чуждестранния петрол.

Съвременните масови електромобили предлагат всички автоудобства, с които сме свикнали, отговарят на най-високите изисквания за безопасност, а при зареждане с електроенергия от възобновяеми източници, не генерират никакви въглеродни емисии.

Електрическия автомобил е конвенционален автомобил, в който вместо двигател с вътрешно горене и резервоар за гориво има електромотор и батерия. Повечето утвърдени авто и мото производители започват да включват такива модели в своята гама – електромобили, електромобили с удължен пробег, зареждаеми хибриди. Конкуренцията нараства много бързо в две посоки – намаляване разхода на електроенергия и на гориво.

Тези автомобили не са фундаментално различни от конвенционалните, но като всяка специфична технология имат своите особености и изискват адекватно подготвени кадри.

Електрическите автомобили заемат важно място в стратегията на ЕС, който вече въведе стандарти за останалите автомобили, които използват алтернативни горива. Освен това, технологични пробиви като акумулаторни батерии, които издържат по дълго, направиха електрическите превозни средства по-привлекателни за потребителите.

Обучението по специалността, цели да подготви висококвалифицирани специалисти. То се осъществява в съответствие с действащото в страната законодателство и е съобразено с държавните образователни изисквания на МОН. Придобилите професионална квалификация по специалността, овладяват система от знания и умения и сполучливо се реализират в обслужването и ремонта на електрическите превозни средства.

Реализация: Специалисти в транспортни предприятия и фирми, производствени и експлоатационни звена в сферата на електрическата мобилност – електромобили и хибриди.

1 Comment

  1. Йордан Иванов Данчев

    Уважаеми колеги, моля за помощ !!! Не мога да си намеря разпределения по „Програмиране и алгоритмични езици“ и „Икономическа информатика“ ЗПП и двете за 12(дванадесети клас), надявам се на съдействие, за което предварително БЛАГОДАРЯ.

Leave a Comment