Патриаршеска награда за есе


Ученичката Виктория Кирилова Петрова от ХIб клас на ПГ „Велизар Пеев”, гр. Своге, бе отличена със Специална патриаршеска награда за есето, с което участва в Националния синодален конкурс „Възкресение Христово” – 2021г., раздел „Литература – проза”, възрастова група  IХ- ХII клас.

Поздравления!

Възкресение Христово – Пасха

Есе

Христос воскресе! И забиха камбани… Великден е!

Божият син възкръсна за нас!

Знаете ли за нашия Спасител? За Богочовека, дошъл от Витлеем, за да изкупи човешките грехове? Знаете ли кой е Иисус Христос? Дал живота си за всички хора, за цялата земя, за нашата вяра!

Възкресение Христово – един от най- светлите празници! Едно ново начало. Безсмъртие, родено от саможертвена смърт! И днес е денят да се замислим: знаем ли ние  откъде е дошъл  Богочовекът, защо умира и как възкръсва?

Синът Божи – Иисус Христос, заченат непорочно от Светия Дух и роден от Дева Мария във Витлеем, пророк, лечител, философ и месия. Богочовекът, започнал живота си на земята и продължил го завинаги на небето. Винаги, когато мисля за Иисус, се изпълвам със светлина и любов. Земният Му живот е безценен урок, който пребъдва във вековете, защото примерът Му е нетленен. Всичките Му постъпки са продиктувани от любов, милосърдие, грижа за нас, незаслужилите.  Той показа не само какво е прошка, но и как да обичаме враговете си; как да отвръщаме на злото с добро, защото това е единственият начин да го победим.

Христос идва на земята с цел – да помага на всички хора, но те не Го оценяват, поругават Го и отритват неговото учение. Хората избират най-лошото, те Го осъждат на смърт! Убиват Го по най- жестокия начин – разпъват го на дървен кръст и търпи нечовешки мъки. Но… това е цената, която Той трябва да заплати! Господ избира да жертва единствения си Син в името на общото добро, за да е мирен животът на всички хора, за да изкупи Иисус нашите грехове и да ни покаже как да живеем, ако искаме да се спасим.

И чудото се случва! След три дни Божият Син възкръсва от мъртвите! И всички, които повярват в Него, си дават шанс. Шанс за спасение, защото както Иисус възкръсна, така ще възкръснат и всички, които вярват в Него.

Възкресение Христово е празникът на празниците! Това не е празник като всички останали, когато цялото семейство се събира. Това е денят, който носи истинска радост и благодат, защото доказва, че Възкресението не само е възможно, но е и неоспоримо. Радост от това, че вярата и надеждата за един по-добър живот са възкръснали и са се родили отново.

Много преди раждането на Иисус Христос евреите празнуват празника Пасха, след като са изведени от египетската земя, и така те празнуват спасението си от своите поробители. Днес ние празнуваме Възкресение Христово – спасение за нас и нашите души. И Христос, знаейки, че наближава часът, в който трябва да бъде разпнат заради хората, е искал да празнува последната за Него Пасха със своите ученици. На Тайната вечеря  полага основите на новото учение като ритуал на съпричастност между вярващите и Сина Божи чрез хляба и виното – тялото и кръвта Христови. Възкресението на Христос е кулминацията на поученията Му по време на Страстната седмица, на Неговото служене на хората. То е доказателството, че всяка изречена от Него дума е истина.

Любовта на Бог е голяма и силна, тя не може да се опише с думи. Бог не иска нито един човек да погине и затова дава Сина си за нас: „Защото Бог толкова възлюби света, че даде своя Единороден син, за да не погине нито един, който вярва в Него, но да има вечен живот”.

И този празник наистина е велик! Защото поражда  доброта, символизира жертвоготовност в името на общото добро, следствие е от една безкрайна любов. Любовта, която Исус Христос не спира да ни дава, защото Той е жив. Живее в душите ни и обича безрезервно всички нас – хората.

Великден е ден, който аз свързвам с доброто, което идва свише. Това добро се предава и в мен, в моето семейство и в нашите традиции, които ни сплотяват. Всяка година боядисваме яйца, събира се цялото семейство, но това не е просто заради традицията, това е заради Христос! Заради Неговото дело, защото заедно сме по- добри, а това е Неговото послание – да бъдем по- добри.

Благодаря, че съществуват такива дни, в които да си спомним за делото Божие, за саможертвата на Иисус Христос! „Това правете за мой спомен“, казал Христос на Тайната вечеря според евангелист Лука. А спомнянето е такава способност, която прави човека участник в събития, на които не е бил пряк свидетел. В този смисъл споменът за Христос е живот в Христос, което е главната цел на вярващия християнин.

Великден! Благодаря на Иисус, че даде живота си за мен, за теб, за всички хора, умря достойно и възроди се, за да ни покаже, че за всеки, който вярва в Него, има изцеление!

Виктория Кирилова Петрова, 11.Б клас

Leave a Comment