Физика


Посещение на Астрономическата обсерватория към СУ „Св. Климент Охридски“ – София

Учениците от групата с интерес изгледаха презентацията за най-новите световни постижения в света на астрономическите изследвания. Тя бе представена от доц. д-р Евгени Овчаров, който е ръкводител Катедра „Атрономия“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Чрез интерективната лекция, той разказа на учениците историята на обсерваторията и представи интересна изложба.

Любопитен факт е, че обсерваторията е построена през далечната 1894г., а първият наблюдателен уред е зрителната тръба на д-р Петър Берон (подарена през 1896г. на Българското книжовно дружество от племенникът му Стефан Берон). През 1897г. е монтиран и първият телескоп с постоянен фундамент.

Учениците останаха очаровани от възможността да се докоснат до телескопа, най-стария часовник и до радиотелескопа. Доц. д-р Овчаров сподели надеждата си догодина Обсерваторията да се сдобие с нов телескоп, което да и даде нов облик.

Така завърши и нашата първа среща със звездите – емоционално, полезно и обещаващо за още срещи.

Галерия:


ПОСЕЩЕНИЕ В ПОЛИТЕХНИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ

 

Ученици от групата по „Физика”, по проект „Твоят час” с ръководител Марияна Кацарова посетиха Политехнически музей в гр. София.

Венелин Георгиев и Ясен Василев взеха активно участие в демонстрациите по физика. По атрактивен и нестандартен начин бяха показани основни закономерности в механиката, електростатиката и магнетизма.

Александър Светлозаров и Иван Николов проявяват интерес към двигателите и транспортните средства и се впечатлиха от кола с марка „Форд”, модел от 1928г.

Емилиян Павлов и Иван Такев се възхитиха от големия брой и разнообразие от телефони, часовници, телеграфи и телевизионни приемници, както и от модела на пътнически локомотив (1930г.), който е бил сватбен подарък за цар Борис III и царица Елеонора.

Радослав Николов от 10 клас проявява интерес към астрономията и беше очарован от зрителната тръба „Merz”, която е от 19 век и е принадлежала на д-р Петър Берон.

Марио Стоянов и Теодор Стоянов демонстрираха музикалните си умения на пиано от 19 век.

Всички бяха впечатлени от голямото разнообразие на експонати. Денят завърши с много положителни емоции и прекрасни впечатления.