Ден на отворените врати в Районен съд Своге


На 16 април т.г. групата ученици от 8-ми и 10-ти клас на ПГ „Велизар Пеев“ отбелязаха Деня на конституцията като гости на служителите в районните съд и прокуратура.

Тази година празникът на българските юристи съвпадна с Деня на отворените врати в Районен съд – Своге. На входа ни посрещна административният секретар г-жа Мариана Младенова – скъп приятел, радетел за повишаване на правната култура на младежите и вече традиционен наш домакин по образователни поводи. Докато за нас, десетокласниците, обстановката бе позната, за повечето осмокласници това посещение бе първото по рода си в тази институция и малко ги стъписа. Г-жа Младенова, обаче с такт и търпение успя да ги предразположи и да достигне до всеки един.

Имахме възможността да се запознаем с мисията и задачите на съда, както и с работата на деловодствата и бюро „Съдимост“. После бяхме въведени в съдебна зала, където се срещнахме с председателя на РС Румен Стойнов и с г-жа Барболова, административен ръководител на Районната прокуратура. Поговорихме за някои от рисковете в кибер пространството. Някои от нас успяха дори да влязат в роля и да почустват какво е усещането от мястото на обвинителя, обвиняемия и защитника.

В края на срещата успяхме да връчим дар по случай празника – плакети за съда и прокуратурата, изработени в учебната работилница на ПГ „Велизар Пеев“. Успяхме дори да се снимаме, както е видно от приложението на Александър. А дали успяхме да благодарим подобаващо за вниманието и отделеното ни време навръх празничния ден?

16 априлденят, в койтопървото Велико Народносъбрание приема през 1879 година Търновската конституция, е обявен за професионален празник на българските юристи и съдебни служители по инициатива на Съюза на юристите в България с решение на Министерския съвет от 12 март 1991г.

Автор: Лияна Стоичкова, 10В клас

Галерия:

Leave a Comment